Een ware belevenis!

Wijnhuis Bruno Porro
Het wijnhuis Bruno Porro, gelegen bij de Italiaanse stad Dogliani, bestaat al meer dan 1000(!) jaar. Wanneer je het verlossende ‘bestemming bereikt’ in de auto hoort, ben je er nog niet. Het is voor de leek nauwelijks te vinden. Als je de enige afslag neemt die er is, waar een paaltje met bordje in de grond geslagen staat met de geschilderde letters ‘Ribote’ erop, dan pas weet je: ik zit goed.

Eenmaal aangekomen bij het wijnhuis word je door oma Bruno meteen in de gaten gehouden vanaf het balkon. In je beste Italiaans zeg je dat je voor kleindochter Christina en kleinzoon Fabrizio komt. Oma laat dan met verheven stem weten dat ze meteen naar je toe zal komen.

Deze familie, bestaande uit vier generaties, helpt elkaar nog dagelijks om robuuste en ambachtelijke wijnen te produceren. De nummer één regel van dit wijnhuis: de eeuwenoude traditie moet opgevolgd worden. Als familie hebben zij een manier van wijn maken bedacht die tot op heden nog nooit is veranderd. De wijnen die je hier drinkt worden gemaakt volgens eeuwenoude recepten. De smaak is hetzelfde als die van de wijnen die men hier eeuwen geleden ook dronk. De kunstenaar Gianni Gallo ontwierp lang geleden de etiketten van de wijnen van Bruno in ruil voor inwoning in het wijnhuis. Het voornaamste doel van deze familie nu, is het opknappen van het eeuwenoude wijnhuis door de verkoop van hun wijnen.

Aan het einde van de wijnexpeditie kom je hier niet weg voordat je de pasta van oma hebt gegeten. Een ware belevenis! Voor de maaltijd haalt ze zelf verse en heerlijke ingrediënten van hun eigen land. En de familie eet mee. Met een rijkelijk gevulde maag en een voldaan gevoel, begin je met een hoofd vol heimwee aan de terugreis.

De smaak is hetzelfde als die van de wijnen die men hier eeuwen geleden ook dronk.

Proef zelf de smaak van Piemonte

De wijnen van Bruno Porro